HOK-Elannon edustajistovaalit 2024

Olen ehdolla HOK-Elannon edustajistoon Vasemmisto listalla numerolla 699.


Sisällys:
Reilummat tuottajahinnat
Kuuden tunnin työpäivä
Lisää osuuskuntademokratiaa
Ruokalähettien tukeminen
Vastaukseni osuuskauppavaalikoneeseen
(Mitkä vaalit?)

Reilummat tuottajahinnat

Jokainen ansaitsee tulla toimeen tekemällään työllä – tämä sisältää niin kotimaiset maataloustuottajat kuin kaikkien muidenkin HOK-Elannon myymät tuotteet valmistaneet työntekijät ympäri maailman.

Kotimainen ruoantuotanto on sekä merkittävä osa maaseudun elinkeinorakennetta että keskeinen osa valtakunnallista huoltovarmuutta. Hyvää katetta tekevällä HOK-Elannolla on varaa kantaa vastuunsa kotimaisen ruoantuotannon kannattavuudesta maksamalla tuottajille asianmukaista ja tuotantokustannusten nousun huomioivaa korvausta. Reilummat tuottajahinnat yhdistettynä kestäviin tuotteisiin keskittyvään sisäänostoon antavat myös osuuskaupalla merkittävän keinon kirittää kotimaisen ruoantuotannon siirtymistä kestävämmäksi. Kestävyys pitää sisällään ympäristö- ja luontonäkökulman lisäksi tuottajille työtä tekevien työntekijöiden aseman – erityisesti maatalouden siirtotyöläisten palkkojen ja työolosuhteiden asianmukaisuus ei ole osoittautunut itsestäänselvyydeksi Suomessa.

Reiluissa tuottajahinnoissa on kyse myös laajemmin kaikkien osuuskaupan liikkeissä myytävien tuotteiden, vaatteista elektroniikan kautta ruokaan, tuottaneiden työntekijöiden mahdollisuudesta asianmukaiseen korvaukseen työstään. Osuuskaupan tulee olla perillä sen käyttämien alihankkijoiden työntekijöiden työoloista – jos puutteita paljastuu on reilua yrittää ensin korjata tilannetta tarvittaessa tuottajahintoja korottaen tai kertaluonteisilla tuilla. Euroopanlaajuisen yritysvastuusääntelyn aikaansaaminen näyttää tällä hetkellä valitettavan epätodennäköiseltä tulee HOK-Elannon toimia esimerkkinä ja vapaaehtoisesti sitoutua entistäkin kattavamman yritysvastuun kantajaksi.

Toimenpiteet:

  • Korotetaan kotimaisille ruoantuottajille maksettavia tuottajahintoja samalla kestävää kotimaista ruoantuotantoa edistäen
  • Varmistetaan, että kaikki osuuskaupan myymien tuotteiden takana olevat työntekijät saavat työstään asianmukaisen korvauksen

Kuuden tunnin työpäivä!

Työn tuottavuuden alati kasvaessa HOK-Elannon työntekijät ansaitsevat hyvään elämään riittävän palkan lisäksi lisää vapaa-aikaa jossa elää hyvää elämää.

Pikakassat, logistiikan automaatio ja monet muut tekijät ovat lisänneet olennaisesti työn tuottavuutta. Kun sama määrä työntekijöitä saa samat asiat aikaan lyhyemmässä ajassa olisi reilua, että katteiden kasvattamisen tai työntekijöiden vähentämisen sijaan työntekijä saisivat nauttia tehokkuuden hedelmistä lisääntyvänä vapaa-aikana. Hyvään elämään riittävästä palkasta ei ole paljoa iloa, jos vapaa-aika ei riitä hyvän elämän elämiseen.

Mahdollisuudesta elettävään ansiotasoon pienemmillä tunneilla olisi erityisen suuri merkitys osa-aikaisille työntekijöille – kuten opintojaan rahoittaville opiskelijoille, osatyökykyisille, yksinhuoltajille tai omaishoitajina toimiville.

Siirtymä kuuden tunnin työpäivään tarkoittaisi, että jokaisella HOK-Elannon työntekijällä olisi mahdollisuus hyvään elämään riittävään elantoon kuuden tunnin työajalla ilman lisiä. Tekemällä yli-, ilta- tai viikonlopputöitä, tai muuta lisien piiriin kuuluvaa työtä, säälliseen elantoon olisi mahdollista päästä kiinni myös selvästi pienemmillä tunneilla. Muutoksen yksityistkohdat tulee luonnollisesti sopia kollektiivisesti työntekijöiden kanssa – HOK-Elannon tulee kuitenkin vähintään sitoutua säännöllisen työajan laskemiseen 30:een tuntiin viikossa ja palkkojen nostamiseen siten, että uudistus ei heikennä kenenkään ansiotasoa.

Toimenpide: siirrytään HOK-Elannon laajuisesti kuuden tunnin työpäivään nykyisestä palkkatasosta tinkimättä.

Lisää osuuskuntademokratiaa!

Edustajistovaalit kerran neljässä vuodessa eivät ole osuuskuntademokratian päätepysäkki.

Käsittämällä osuuskuntademokratia HOK-Elannossa asiakasomistajien tosiasiallisiksi vaikutusmahdollisuuksiksi osuuskaupan liiketoiminnasta on demokratian tila kahtiajakoinen. Toisaalta HOK-Elanto on rakenteellisesti demokraattisempi kuin mikä tahansa osakeyhtiömuotoinen yritys. Osuuskuntamuotoisen osuuskaupan ylintä päätösvaltaa käyttää asiakasomistajien yleisellä (jokainen asiakasomistaja voi asettua ehdokkaaksi) ja yhtäläisellä (jokaisella asiakasomistajalla on yksi ääni) vaalilla valitsema edustajisto –siinä missä osakeyhtiön ylintä valtaa käyttää yhtiökokous, jossa yhtäläisen äänioikeuden sijaan äänien määrä määräytyy omistetun yrityksen pääoman mukaan.

Toisaalta HOK-Elannon edustajisto on nykyisellään pelkkä yövartija. Edistajisto on itse hyväksymissään säännöissä siirtänyt tosiasiallisen vallan liiketoiminnan linjoista pois itseltään hallintoneuvostolle ja hallitukselle. Nykysäännöissä osuuskaupan strategiasta ja taloudellisista tavoitteista päättää hallitus ja ne vahvistaa hallintoneuvosto (säännöt luettavissa osoitteessa https://hok-elanto.fi/saannot/). Asiakasomistajat pääsevät siis vaikuttamaan strategiaan ja tavoitteisiin valitsemalla edustajiston, joka valitsee hallintoneuvoston, joka valitsee hallituksen, joka sitten päättää asiasta. Huomattavasti suorempaa demokratiaa olisi ottaa mallia vaikkapa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta, jossa jäsenten valitsema edustajisto pääsee päättämään omistajastrategiasta, jota liiketoimintapuolen hallitus toteuttaa hallintoneuvoston valvonnassa.

Työpaikkademokratian näkökulmasta HOK-Elanto ei valitettavasti ratkaisevasti erotu ei-osuuskuntamuotoisten yritysten toiminnasta. Nykyisellään työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet rajoittuvat lakiin perustuvaan vuoropuheluun työnantajan kanssa sekä kahteen edustajaan hallintoneuvostossa. Työpaikkademokratian ideana on tunnistaa se tosiasia, että työntekijät ovat parhaita asiantuntijoita oman työnsä järjestämisen suhteen ja että paraskaan johtaja ei pysty tietämään työntejöiden puolesta millaine päätöksenteko heidän tarpeisiinsa ja toiveisiinsa parhaiten vastaa.

Demokratian tila HOK-Elannossa kytkeytyy myös laajemmin demokratian tilaan yhteiskunnassa. Suomalaista yhteiskuntaa voi pitää demokratiana vain jos tarkoitushakuisesti rajaa talouden demokratian piirin ulkopuolelle. Missä on demokratia, kun leijonanosa väestöstä viettää suurimman osan hereilläoloajastaan epädemokraattisesti ohjattujen yritysten epädemokraattisesti valittujen edustajien direktiovallan alaisena? Osuuskunnilla on mahdollisuus toimia suunnannäyttäjinä talouden ja työpaikkojen demokratisoinnissa näyttämällä, että taloudellinenkin toiminta voi olla demokraattista.

Toimenpiteet:

  • Siirrytään HOK-Elannon hallinnossa vallan kolmijaon henkiseen malliin, jossa edustajisto päättä liiketoiminnan tavoitteista, joita hallitus toteuttaa hallintoneuvoston valvonnassa.
  • Siirrytään suurimmissa yksiköissä (Prismat, Sokokset, ym.) johtajavetoisesta mallista demokraattiseen malliin, jossa yksikkökohtaisista asioista päättävät työntekijöiden vaaleilla valitsemat yksikköneuvostot.
  • Luodaan pienemissä yksiköissä (Alepat ym.) kaikkien yksikön työtenkijöiden tasaveroiseen suoraan demokratiaan perustuvia toimintamalleja.

Ruokalähettien tukeminen!

Ruokalähetyksiä kuljettavien alustatalousyritysten kannattavuus rakentuu uusille innovatiivisille tavoille riistää työn varsinaisia tekijöitä ja kiertää työelämän pelisääntöjä. Kun lainsäädäntö laahaa pahasti jälkijunassa ja alustamallin kanssa on käytännössä mahdotonta kilpailla normaalit työntantajavelvoitteet täyttäen ovat alustayritykset saavuttaneet ruokalähetysten kuljetuksessa monopolimaisen aseman.

Osuuskuntamuotoinen ruokalähettitoiminta tarjoaa kuitenkin vaihtoehdon riistoalustataloudelle: ilman erillisille omistajille valuvia voittoja osuuskuntien olisi sekä mahdollista maksaa asianmukaisia palkkoja että edelleen kilpailla hinnoissa alustayhtiöiden kanssa. Demokraattisesti ohjatuissa osuuskunnissa työtä voidaan tehdä niin joustavasti kuin lähteille itselleen sopii.

Lähettiosuuskunnat tarvitsevat kuitenkin apua toiminnan liikkeelle saamisessa: pienten toimijoiden on vaikea lähteä suoraan haastamaan alustamahteja, jotka ovat saaneet kerättyä suuren joukon ravintoloita alustoilleen. Tässä lukuisia ravintoloita pyörittävällä HOK-Elannolla olisi valtava mahdollisuus osoittaa solidaarisuutta läheteille sitoutumalla antamaan kuljetuksensa lähettiosuuskuntien hoidettavaksi toimien samalla ponnahduslautana, jonka varassa osuuskunnat voivat kasvaa uskottaviksi vaihtoehdoiksi myös muille ravintoloille.

Toimenpiteet:

  • Tuetaan ruokalähettiosuuskuntien syntymistä sitoutumalla antamaan HOK-Elannon ravintoloiden kuljetuksen niiden hoidettavaksi.
  • Tarjotaan kaikille HOK-Elannon lähetyksiä kuljettaville läheteille asianmukaiset odotus- ja sosiaalitilat toimipisteiden yhteydessä.

Vastaukseni HOK-Elannon vaalikoneeseen

HOK-Elannon vaalikone julkaistaan virallisella vaalisivulla https://hok-elanto.fi/edustajistovaalit/ ennen äänestysaikaa. Alla esittelen mitä olen vaalikoneeseen vastannut. Vastaustila koneessa oli hyvin rajattu, joten olen täydentäny osaa vastauksistani alla – täydennykset ovat kursiivilla erotuksena koneessa oelvasta tekstistä.

1. Edullisen hintatason tavoittelu on osuuskaupan tärkein tehtävä.

  • Osittain samaa mieltä.
  • Hintojen pitäminen edullisena on tärkeää, jotta kaikilla on varaa laadukkaaseen ja monipuoliseen ravintoon – edulliset hinnat eivät kuitenkaan saa syntyä tuottajan tai työntekijän selkänahasta.

2. HOK-Elannon tulisi laajentaa toimintaansa uusille toimialoille tarjotakseen palveluita asiakasomistajan arjen kaikkiin tarpeisiin.

  • Osittain samaa mieltä.
  • Tuskin osuuskaupan tarvitsee kaikkea tehdä, mutta itse näkisin mielelläni esim. osuuskuntamuotoisen työsuhteessa tehdyn ruokalähettitoiminnan nostamisen vaihtoehdoksi riistoalustatalousyrityksissä harjoitetulle toiminnalle.
  • Ruokalähettitoiminta voisi käytännössä tarkoittaa joko HOK-Elannon ravintoloiden kuljetusten tarjoamista uusien lähettiosuuskuntien kuljetettavaksi (vrt. Prisman kotiinkuljetuksia tälläkin hetkellä kuljettava Kilon osuus-auto) tai lähettien palkkaamista HOK-Elannon työsuhteisiksi työntekijöiksi asianmukaisella kuukaisipalkalla. Pallo asiassa on luonnollisesti läheteillä itsellään, mutta kumpikin vaihtoehto (tai niiden yhdistelmä?) olsi merkittävä parannus nykyiseen “kumppani”muotoiseen riistoon.

3. HOK-Elannon on ylläpidettävä kattavaa myymäläverkostoa, vaikka yksittäiset myymälät tekisivätkin tappiota.

  • Täysin samaa mieltä
  • Osuuskaupan leveät hartiat mahdollistavat alueellisesti saavutettavan lähikauppaverkon ylläpitämisen kokonaistuloksen plussalla pitäen – ja hyvä niin. Uusilla asuinalueilla ensimmäistenkin asukkaiden on päästävä lähikauppaan.

4. Myymälän laaja valikoima on minulle tärkeä ostopaikan valintaperuste.

  • En samaa enkä eri mieltä
  • Arkiostoksissani itselleni tärkein kaupanvalintaperuste on sijainti – hoitaisin ostokseni kävelymatkan päästä löytyvässä lähikaupassani valikoimasta riippumatta. Jos joskus haluan jotain erikoisempaan koukkaan Prisman kautta tai tilaan sieltä kotiin.

5. Tuotteiden kotimaisuus on minulle tärkeämpää kuin edulliset hinnat.

  • Osittain samaa mieltä.
  • Kotimainen ruantuotanoon tulevaisuus tärkeää niin huoltovarmuuden, kestävyyden edistämisen kuin maaseutuelinkeinojen olemassaolon kannalta – tämän turvaaminen vaatii reiluja tuottajahintoja.

6. Rahallisten Bonusten sekä muiden asiakasomistajaetujen periaatteet ovat selkeät ja oikeudenmukaiset.

  • Osittain eri samaa mieltä.
  • Kaikki asiakasomistajat ovat tasaveroisia omistajia ja tämän pitäisi näkyä paremmin hyötyjen jakautumisessa. Yksinelävien tai pienituloisten asiakasomistajien kannalta on epäreilua, että bonukset kasaantuvat heille, joilla on varaa ostaa eniten.
  • Bonusjärjestelmää pitäisi mielestäni kehittää suuntaan, jossa osuuskaupan (asiakasomistaja-alennusten, hyväntekeväisyyslahjoitusten sekä työntekijöiden bonusten jälkeen jäljelle jäävät) voitot jaetaan asiakasomistajille tasasuuruisina osinkoina.

7. HOK-Elanto toimii tällä hetkellä toiminnassaan vastuullisesti.

  • En samaa enkä eri mieltä
  • Osuuskauppa harjoittaa nykyisellään jo varsin hyvää työntantajapolitiikaa – kaikkien kaupan tuotteiden tuotantoketjuihin (sisältäen alkutuottajien palkat, luonnon kantokyvyn huomioiminen, jne.) liittyvän yritysvastuun osalta työtä kuitenkin on.
  • Yritysvastuutyön ensimmäisen askeleen täytyy minusta olla selkeän, julkisen ja sitovan vastuullisuussuunnitelman laatiminen sekä asianmukaisen julkisen valvonnan perustaminen vahtimaan sen toteutumista. Nykysellään vastuullisuustekojen ja ohjelmien konkretia jää liian yleisluonteiseksi ja toiminnan valvonta ei piiloon yrityksen sisäisiin elimiin.
  • Vastuullisuussuunnitelman sisällössä hyvä alku olisi vapaaehtoisesti noudattaa suunniteltua EU:n yritysvastuudirektiiviä sen vesittämättömässä muodossa, riippumatta siitä saadaanko sitä kirjattua lopulta lakiin vai ei. Vastullisuus tulee ulottaa kaikkien HOK-Elannon myymien tuotteiden koko tuotantoketjuihin: tuotteiden valmistukseen käytettyjen raaka-aineiden kaivajien palkoista sekä laittomien siirtokuntien miehittäjätuotteiden boikotoimisesta lähtien.

8. Kannatan sähköisen osuuskauppavaaliprosessin kehittämistä.

  • Täysin samaa mieltä
  • Sähköistä vaaliprosessia voisi hyvin kehittää mm. kattavamman ja monikielistä vastaamista tukevan vaalikoneen avulla. Äänestämisen on kuitenkin oltava tulevaisuudessakin mahdollista myös ei-sähköisesti.
  • Nykyisten sähköisen ja kirjeitse tapahtuvan äänestämisen ohessa ainakin suurimpiin yksiköihin voitaisiin pystyttää äänestysajaksi myös fyysisiä äänestyspisteitä. Jos valtiollisten vaalien äänestyspiste mahtuu Prisman aulaan miksei myös osuuskaupan omien vaalien?

Mitkä ihmeen osuuskauppavaalit?

Helsingin osuuskauppa Elannon ylintä päätösvaltaa käyttää asiakasomistajien valitsema edustajisto, joka valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi. HOK-Elanto on osuuskunta, joka pyörittää pääkaupunkiseudun S-ketjuun kuuluvaa liiketoimintaa (eli Alepoja, S-marketteja, Prismoja, Sokoksia, lukuisia ravintoloita ja monia muita palveluita). Edustajistovaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki HOK-Elannon asiakasomistajat. Vuoden 2024 vaalit toteutetaan sähköisesti ja niiden äänestysaika on 10.4.–22.4.2024.

Lisätietoa vaaleista virallisilla vaalisivuilla osoitteessa https://hok-elanto.fi/edustajistovaalit/.