Asuntopolitiikka

Lähtökohta: hyvä asunto on perusoikeus, joka kuuluu jokaiselle tulotasosta riippumatta. Voidakseen olla aidosti koti on asunnon oltava paitsi kohtuuhintainen ja rakennus- ja terveuysmääräysten mukainen mutta myös viihtyisä ja sen on mahdollistettava pitkäjänteinen asuminen ilman jatkuvaa pelkoa sopimuksen loppumisesta tai kohtuuttomasta asumiskustannusten noususta.

Sisällys:
☞ Miksi kiinnostua asuntopolitiikasta?
☞ Hekan vuokrankorotuksista

☞ Kuntavaaliteemani 2021

Miksi asuntopolitiikasta kannattaa kiinnostua?

Jokaisella on oikeus kotiin – tämän oikeuden toteutumisen taustalla vaikuttavat asumisen hinta ja varmuus, rakennusteknisistä ja viihtyisyyteen liittyvistä normeista puhumattakaan, ovat kuitenkin kaikki poliittisia valintoja. Yksittäisten asuntojen lisäksi asuntopolitiikassa on laajemmin kyse niistä rakenteista joiden puitteissa asuntojen tuotetaan, ylläpidetään ja hallinnoidaan.

Asuntopolitiikka on laajemmin välillinen keino edistää mahdollisuuksia hyvään elämään yhteiskunnassa, jossa perustarpeet ovat pääsääntönä ns. maksumuurin takana. Asumismenot – vuokrat, vastikkeet, energiamaksut, lainakulut, yms. – haukkaavat leijonanosan niin pienituloisten kuin enenevissä määrin myös keskituloisten käytettävissä olevista menoista. Suhteellisen pienelläkin asumiskustannuksia hillitsevillä toimilla on siis suuri merkitys suuren osan väestöstä toimeentuloon.

Hekan vuokrankorotuksista

Helsingin Sanomissa 7.8.2023 (verkkoversio) julkaistu mielipidekirjoitukseni Hekan vuokrankorotuksiin liittyen

Kohtuuhintainen asuminen tarvitsee myös kaupungin tukea

Hekan vuokrankorotukset ovat akuutti riski pienituloisille pärjätä arjessaan tai ylipäänsä asua Helsingissä. Tästä huolimatta asiaa käsitelleessä jutussa (HS 4.8.) valtuuston kolmen suurimman puolueen edustajilla ei ollut tarjota lääkkeeksi kuin lämmintä kättä.

Remonttien kestämättömän lykkäämisen ohella jutun ainoa konkreettinen ehdotus oli ”järjestää [perheille] mahdollisuus vaihtaa asunto pienempään”. Ajatus on kuitenkin mahdoton: Hekan perheasunnot ovat kysyttyjä, eikä niitä vain loju ympäriinsä odottamassa.

Ratkaisujen etsimisen sijaan poliitikot suorastaan toivoivat, että kaupungin mahdollisuuksia tukea Hekaa ei lainsäädännöllä parannettaisi. Perusteeksi esitettiin kulahtanut tasapuolisuusargumentti. Kohtuuttoman kalliiseen yksityiseen vuokra-asuntoon pakotetun toimeentuloa ei kuitenkaan paranna piirun vertaa se, että poliitikot katsovat sivusta, kuinka Hekan tarveharkinnalla valittujen asukkaiden vuokrat kasvavat kohisten.

Ara-asuntojen edullisuus perustuu omakustanneperiaatteen ohella valtion Aran kautta myöntämiin avustuksiin, tukiin ja takauksiin. Olisi johdonmukaista, että myös kaupungeilla olisi käytössään vähintään vastaavat työkalut kohtuuhintaisen asumisen tukemiseen. Näin Helsinki voisi tarvittaessa omatoimisesti pitää yllä ja vaikkapa lisätä kohtuuhintaisen asuntotuotannon kunnianhimoa silloinkin, kun istuva hallitus ei sitä tee.

Voivottelun sijaan Helsingissä voitaisiin heti selvittää, estääkö lainsäädäntö Hekan ja muiden Ara-yhtiöiden tonttivuokrien ja kaukolämmön hintojen alentamisen tai rakentamis- ja remonttilainojen järjestelyn edullisemmaksi kaupungin talouden kautta. Jos estää, tarvitaan julkista keskustelua siitä, halutaanko näin todella olevan.

Taavi Heikkilä
Heka-asukas ja talotoimikunnan puheenjohtaja

Edullisempaa asumista – kuntavaaliteemani 2021

Vuoden 2021 pidin esillä asumisen kustannuksia kärjen ollessa, että asumisen hintakehityksen kääntäminen on mahdollista jos niin vain halutaan. Kampanjassani vaadin, että kaupunki lisäisi selvästi omaa vuokra-asuntotuotantoaan, kaavoittaisi lisää maata muille yleishyödyllisille asuntotuottajille ja laajentaisi Hitaksen rakennetun systeemin koskemaan omistusasuntojen uudistuotantoa kokonaisuudessaan.

Lisää kuntavaalien 2021 pointeistani vaalisivulla.